Wednesday 21 September 2016

Udang Tomato

Bahan-bahan
---------------

Udang (nak bogel habis ke atau tinggalkan kulit bahagian ekor...up to u lah)
Tomato cherry atau yang biasa (potong 4)
2 ulas Bawang merah  dimayang halus
3 ulas Bawang putih dimayang halus
1 senduk Sos tomato
Air (adjust sendiri ikut kepekatan yang dikehendakki)
Garam
Gula
Minyak masak

Cara-cara
----------

1. Tumis bahan mayang hingga harum
2. Masukkan udang dan gaul rata
3. Pabila udang setengah masak, masukkan sos tomato
4. Masukkan air
5. Masukkan tomato dan biarkan gelegak.
6. Perisakan dengan garam dan gula.

Siap. Makan ngan nasi mahupun roti. Feberet saya masa kecik-kecik. Sekarang walaupun memang nampak sangat takde kemungkinan akan mengecik, saya tetap suka hidangan ini. Ahaks.


Budak-budak suka. Kebanyakkannya lah....cubalah ek.

* kredit kepada rakan instagram  @denisedeanna kerana mengembalikan nostalgia saya


Bahan utama...kalau nak guna sotong pun boleh atau isi ikan ke kan


Tumis bahan mayang hingga terbit bau harum. Senduk nampak bersih...nampak sangat jarang masak. Auwww...


Masukkan udang dan golekkan sehingga setengah masak....


Masukkan sos tomato dan air. Adjust kepekatan kuah yang dikehendakki


Akhir sekali junamkan tomato itu dan gaul rata.
Gelegakkan sekali dan perisakan dengan garam gula.

Semuga berbahagia dengan hidangan yang mudah ini ya.

No comments:

Post a Comment