Bahan-bahan
---------------
Udang (nak bogel habis ke atau tinggalkan kulit bahagian ekor...up to u lah)
Tomato cherry atau yang biasa (potong 4)
2 ulas Bawang merah dimayang halus
3 ulas Bawang putih dimayang halus
1 senduk Sos tomato
Air (adjust sendiri ikut kepekatan yang dikehendakki)
Garam
Gula
Minyak masak
Cara-cara
----------
1. Tumis bahan mayang hingga harum
2. Masukkan udang dan gaul rata
3. Pabila udang setengah masak, masukkan sos tomato
4. Masukkan air
5. Masukkan tomato dan biarkan gelegak.
6. Perisakan dengan garam dan gula.
Siap. Makan ngan nasi mahupun roti. Feberet saya masa kecik-kecik. Sekarang walaupun memang nampak sangat takde kemungkinan akan mengecik, saya tetap suka hidangan ini. Ahaks.
Budak-budak suka. Kebanyakkannya lah....cubalah ek.
* kredit kepada rakan instagram @denisedeanna kerana mengembalikan nostalgia saya
No comments:
Post a Comment