Tuesday 2 August 2016

Sup Ayam Mabeles

Assalamu'alaikum semua

*sambil libas2 tangan macam wiper
Apa khabar semua?

Saya ni suka makanan berasaskan sup lelebih lagi sup ayam. Masak pagi boleh makan terlajak sampai ke potang. Makan gitu slurp-slurp atau cecah2 dengan roti. Ni sup cara saya. Takde ikut mana2 resepi. Asal sedap kat tekak, bereh.

Sup ni mudah je. Siapkan bahan, on dapur....libas2. Siap. Hihihihi

Kita tengok bahan-bahannya ya

1. Bawang  besar potong 4 ke 6 ke 8 macam potong buah oren
2. Bawang putih cincang

Dua2 tumis sampai harum
Masukkan
3. Batang saderi yang dipotong serong-serong nipis

Bau harum akan semerbak dan masukkan air tengok nak sup banyak mana

Masukkan
4. Karet yang dipotong dadu pun boleh, nak potong kecil pun boleh, nak masukkan sebatang gitu pun boleh. Suka hati
    koranglah ya. Hahaha
5. Kentang pun potong suka hati
6. Cendawan shitake potonglah juga. Besar sangat kalau masuk sekuntum gitu...maut nak lebarkan mulut masa nak
     makan.

Didihkan sekali

Masukkan
7. Kiub ayam ikut citarasa tengok banyak mana airnya. Rasalah kang tawar hebey plak.

Masukkan
8. Serbuk lada hitam
9. Ketulan ayam atau hirisan isi ayam
10. Renjiskan atau masukan 1 sudu makan minyak bijan (tak masuk pun tak apa tapikan saya da cuba. Bila masukkan minyak bijan ni lagi ada UMMMPPH!!!! ).

*ni minyak bijan untuk masakan tau...tak kisahlah cap apa tapi jangan ikut macam saya masa mula-mula beli dulu.Pergi beli jer asal boleh nama minyak bijan. Bila buka takde plak aroma wangi, setelah ditelek barulah tau minyak ni yang kaum india guna untuk sapu badan. Terus menggelagak perut.

Masak hingga sayur2 yg keras empuk.

Kawtim.....
Nak makan ngan nasi atau roti...atau ngap gitu2.

Maaflah resepi style koboi.
Hihi. Selamat mencuba ya..

Daaaaa......

1 comment:

  1. hahahhahah minyak bijan india hehhehe...tak penah guna lagi nanti nak try la buh minyak bijan daam sup

    ReplyDelete