Thursday 4 August 2016

Biskut Mazola

Assalamu'alaikum semua

Biskut ini adalah biskut evergreen yang sangat saya suka sejak kecik-kecik comey lotey lagi.
Pestaim makan biskut ni masa dok umah makcik taim cuti skolah. Makcik ni pun satu. Simpan biskut ini tinggi nun atas lemari dapur.

Puas ler si ah moi debab masa tu adalah 7 ke 8 tahun kot, terkedek-kedek angkat kerusi gigih manjat semata nak ambik tin milo besar yang mengandungi biskut tersebut. Hahahaha. Nak 'curi makan' masa tu bukan senang, kena tengok taim makcik ngah khayal berbual ngan jiran, masa tulah projek underground berjalan dengan pantas. Kah kah kah.

Biskut ni kan rapuh. Sebaik sahaja dapat capai tin milo tersebut, cecepat buka dan sumbat sebanyak yang boleh ke dalam mulut sambil mata liar memerhati dan telinga terpacak dengar perbualan makcik dan jiran. Hahahah buruk nar perangai.

Itulah kenangan manis yang selalu buat saya tersenyum sorang-sorang.
Rupa-rupanya mudah nak membuatnya. Antara malas dengan rajin. Kalau semakin mudah caranya sesuatu resepi, tahap kemalasan amatlah tinggi. Hahahahaha. Kan kan kan. Sep sikit.

Jom layan resepinya

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk kacang tanah (bli kat kedai bakeri)
1/2 cawan gula kastor
1/2 sudu teh baking powder

1/2 sudu teh garam9

Gaul ratakan semuanya dalam bekas

Masukkan minyak mazola (saya guna minyak masak saji, nak guna minyak cap pisau pun ok) ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit sambil gaul ratakan semuanya. Dapatkan konsistensi mampu bulatkan sebesar guli.
Terlebih minyak, adunan akan lembik. Jadi sambil tangan kiri menuang, tangan kanan mengaul ya.
Kaki tak diperlukan khidmatnya tau....kah kah kah.

Bentukkan bentuk geguli dan susun dalam loyang. Boleh togel macam tu atau kalau rajin, hiaskan 1/2 biji kacang tanah diatasnya. Tekan perlahan-lahan.

Ambik 1 biji telur kuning telur ayam yang dipecahkan,  sapukan keatas semua biskut yang telah dibentuk. Jadi nanti berkilat-kilat permukaan biskut. Baru cun ma.

Terlebih dahulu panaskan oven selama 15 minit ya.
Bakar dalam oven 180c selama 15 minit bergantung pada suhu oven masing-masing.

Resepi ini sama dengan resepi biskut kacang hijau cuma serbuk kacang tanah ditukar ke serbuk kacang hijau dan gula kastor ditukar ke gula ising. Sukatan semua sama. Saya guna cara ni.

Jom buat....leh ngap bila-bila tak semestinya musim raya. Musim hujan pun boleh. Kuang kuang kuang.

Terima kasih buat blogger Alongroz dan Kak Nor Secubit Garam atas resepi yang meletop ini.
Hah 12 September nanti Raya Haji kan...buatlah. Dapat 2 jenis biskut ni jadilah kan. Nak tambah belilah maruku meletop dan tat nenas gebu gebas ngan saya.

Amacam....meh order meh....

Sekarang ada promosi...hah gitew. Jangan kata hakak tak payung...ni payung guna payung pasar malam tau

2 bekas Maruku Meletop (500gm)  + 2 bekas Tat Nenas Gebu Gebas (55 biji) = RM100 (jimat RM4)

Atau

1 bekas Maruku Meletop (500gm) + 1 bekas Tat Nenas Gebu Gebas (55biji) = RM50 (jimat RM2)

Apa-apa pun wasap jelah ek...013-2536985.
Sepanjang tahun ada Maruku dan Tat Nenas ni...takde  bermusim tau. Apa yang perlu dilakukan, order je

Inilah wajah insan yang tidak bersalah memanjat dan menyumbat sebanyak biskut mazola yang boleh ke dalam vulut yang mungil. Hahahahha
Nasib baik makcik tak reti berinternet. 

Hasilnya

Biskut Kacang Hijau

TERIMA KASIH KAK NOR DAN KAK ALONGROZ ♥♥♥♥

Tat Nenas Gebu Gebas

Maruku Meletops

4 comments:

  1. Ohhh, curi-curi makan biskt erkh.

    ReplyDelete
  2. Hahhhh, bagitau Kat makcikkk, ngeh3

    ReplyDelete
  3. Hahahahahha biasalah..budak2 nak membesar...ahaks..
    Sampai skrg pun masih membesar...hahahaha

    ReplyDelete
  4. Hai Omak....kemain nak bgtau makcik ya...geget buntot nak

    ReplyDelete