Thursday 22 September 2016

Minum Petang Simple

Assalamu'alaikum semua

Hari ni terlebih rajin....walaupun kat 430pm balik sejak kuar dari pagi, masih leh berkuntau kat dapur.
Yelah nak makan ikut tekak, kenalah masak yedok.
Tekak terhingin nasi goreng halia. Satu menu yang saya sering makan masa kecik dan comel. Dimasak penuh kasih sayang oleh mendiang nenek saya.

Simple jer.....yang penting halia dan minyak bijan mau ada.

Nasi Goreng Halia

Bahan-bahan
-----------------

Nasi sejuk
Halia tua dihiris halus
Minyak bijan
Minyak masak
Kicap cair (cap popo kegemaran saya)
Lada sulah
Telur ayam

Cara-cara
-----------------

1. Panaskan minyak masak dan masukkan satu sudu makan minyak bijan untuk aroma yang amat membangkitan selera
2. Masukkan hirisan halia dan goreng hingga kelihatan garing kerinting-kerinting
3. Masukkan nasi dan gaul rata...tekan ngan sudip nasi yang berketul sado
4. Pecahkan telur
5. Renjiskan kicap cair
6. Tabur lada sulah dan gaul rata

Siap

Roti Cheese Telur

Takyah caralah ya....tengok gambar mesti pahamkan.

4 bahan jer

1. Roti
2. Cheese ceddar
3. Telur dipecahkan dan kocok manja ( saya tabur sedikit daun pasli kering dalam botol tu )
4. Minyak masak

Saya tak buh garam dalam telur sebab cheese dah masin

Selamat mencuba

NASI GORENG HALIA

ROTI CHEESE TELUR

Wednesday 21 September 2016

Udang Tomato

Bahan-bahan
---------------

Udang (nak bogel habis ke atau tinggalkan kulit bahagian ekor...up to u lah)
Tomato cherry atau yang biasa (potong 4)
2 ulas Bawang merah  dimayang halus
3 ulas Bawang putih dimayang halus
1 senduk Sos tomato
Air (adjust sendiri ikut kepekatan yang dikehendakki)
Garam
Gula
Minyak masak

Cara-cara
----------

1. Tumis bahan mayang hingga harum
2. Masukkan udang dan gaul rata
3. Pabila udang setengah masak, masukkan sos tomato
4. Masukkan air
5. Masukkan tomato dan biarkan gelegak.
6. Perisakan dengan garam dan gula.

Siap. Makan ngan nasi mahupun roti. Feberet saya masa kecik-kecik. Sekarang walaupun memang nampak sangat takde kemungkinan akan mengecik, saya tetap suka hidangan ini. Ahaks.


Budak-budak suka. Kebanyakkannya lah....cubalah ek.

* kredit kepada rakan instagram  @denisedeanna kerana mengembalikan nostalgia saya


Bahan utama...kalau nak guna sotong pun boleh atau isi ikan ke kan


Tumis bahan mayang hingga terbit bau harum. Senduk nampak bersih...nampak sangat jarang masak. Auwww...


Masukkan udang dan golekkan sehingga setengah masak....


Masukkan sos tomato dan air. Adjust kepekatan kuah yang dikehendakki


Akhir sekali junamkan tomato itu dan gaul rata.
Gelegakkan sekali dan perisakan dengan garam gula.

Semuga berbahagia dengan hidangan yang mudah ini ya.

Monday 5 September 2016

Nasi Goreng Termudah

Cak...hah. Terkejut......
Urut sikit dada tu ek. Ni hah saja nak kongsi 1 resepi bapak punya mudah. Memandangkan ada nasi putih berlebihan pas makan tengahari tadi...makanya dijadikan nasi goreng. Kang Addin balik leh makan.


4 bahan jer tau.

1. Nasi putih
2. Minyak bijan
3. Serbuk seri aji apa-apa perisa ( saya guna nasi goreng cina )
4. Telur hayam

Panaskan minyak bijan.

Masukkan nasi dan sebatikan.

Taburkan serbuk seri aji biar rata permukaan nasi tersebut. 1 paket kecil tu leh masak tok 4 orang makan gitu.

Gaulkan rata biar mesra ngan nasi.

Pecahkan telur. Terpulang nak berapa biji.

Gaul rata sampai telur udah sebati sehingga nasi da sebiji-biji.


Rasa dulu ok ke tak. Kalau rasa tawar renjiskan sikit kicap manis. Patutnya udah ok.

Sendukkan ke dalam bekas. Dalam kes saya, senduk licin habis saya jilat. Yummy...kuali takdelah gie jilat. Agak-agaklah kan walaupun kat umah takde orang lain. Hahahahaha.

Cubalah...cara ni sangat berkesan bila kekurangan bahan nak masak terutamanya bila kat oversea ke kan..... Simple yet delicious.

Percutian Hujung Minggu

Assalamu'alaikum semua

Yearggggh...lamanya dah tak menulis.
Citer ada tapi asal nak duduk dan start menaip...bantal lak yang diusung. Acaner tu....zzzzz jelahkan.

Sabtu lepas, kami ke Melaka. Kemain wan to som ngan Abg Jack sejak Isnin nak gie ke tak. Yelah kaki saya bukannya kuat, nak dok lama plak dalam keta. Pastu biasanya baik punya rancang kesudah tak jadi juga. Nak kata semata gie cuti, tak gak. Sebenarnya memenuhi jemputan kawan Abg Jack, kenduri sambut menantu dekat area Lubuk Cina.

Da alang-alangkan...maka teruslah ke town Melaka pastu. Hotel pun tak tempah. Da survey dan rata-rata penuh ataupun harga mencanak-canak. Main terjah jelah.

Pilih punya pilih akhirnya ke The Strait Suite Hotel berdekatan Mahkota Medical Centre. Kira ini kali ke 3 dok sini. Dan berdasarkan pengalaman dan servis sepanjang 3 kali ke sini, nampaknya ianya merupakan kunjungan kami yang terakhir.

Satu perkara yang kami belajar. Pasni nak datang bercuti, datang antara hari Ahad ke Khamis. Less trafik, harga bilik hotel jauh lebih murah. Kena kumpul duit dulu, jual banyak maruku, da macam pantun 2 kerat plak...hahahahha...aim Hotel Estadia pasni. Butik hotel berkonsepkan peranakan. Kalau tandas awam da cun gila, apatah lagi biliknya. Ni hati da terpanggil-panggil nak ke sana. Angan-angan dulu....tak salah kan.

Jadinya sebelum balik KL, kami pekena hi-tea kat Hotel Estadia sebagai penutup percutian dan kenangan manis di Melaka ini. Perggghhh nyonya laksanya sangat kaw...sedap. Semua makanannya sedap sangat...tak dan nak ulang 2nd round makanan yang sama sebab makanannya terlampau banyak pilihan itupun tak sempat nak rasa semua, tangki dah membuak. First time tengok Addin makan dengan penuh semangat dan Abg Jack makan dengan wajah penuh munger-munger cinta. Hihihi. Sempat tapau kuih bulan yang dijual disitu...yang ada telur kuning itik kat dalam...juling-juling mata makan.

Alhamdulillah syukur dengan rezeki yang Allah berikan. Abg Jack dan Addin enjoy sangat. Itu yang penting. Saya???? Nak sambung tidur sekarang. Hahahahaha

Happy Monday eberiwan. ♥♥♥

***Hotel Hatten dan Hotel Estadia adik beradik. Kuih bulan ini dibuat oleh Pastri Chef Hotel Hatten.